Stralen

Toepassing

Stralen (ook wel zandstralen van metaal genoemd) is een doeltreffende manier om corrosie en andere verontreinigingen van het metalen voorwerp te verwijderen, of beter nog: te voorkomen. Het is een mechanische (voor)behandeling en daardoor milieuvriendelijker dan een behandeling met chemische middelen. Het straalproces van Kamphuis Nijverdal voldoet bovendien aan de strengste milieueisen.

Principe

Bij het stralen wordt onder hoge druk hoogwaardig straalmiddel tegen het product aangeslagen. Het straalmiddel beukt met grote kracht op het werkstuk om aanslag, bijvoorbeeld roest, tot diep in de poriën van het metaal te verwijderen. Het aanslagprobleem is hierna voor lange tijd opgelost. Wat overblijft is een schoon, ruw basismateriaal dat geschikt is voor verdere oppervlaktebehandeling, zoals schooperen en/of spuiten.

Per product bepalen wij welke straaltechniek en straalintensiteit toegepast worden. Dit is afhankelijk van aspecten als de materiaalsoort en -dikte en in hoeverre corrosie, walshuid, gloeihuid en andere verontreinigingen aanwezig zijn. Voor het stralen worden schroefdraad, draaiende delen, astappen en andere kwetsbare delen beschermd. Het proces wordt zeer zorgvuldig uitgevoerd. Bij Kamphuis Nijverdal wordt gestraald met 2 straalmiddelen:

  • Korund (niet-metallisch)
  • Staalgrit (metallisch).

Beide worden toegepast als voorbehandeling voor het conserveren van industriële producten. Deze straalmiddelen maken het materiaal schoon, ontroesten het materiaal of verwijderen een gebruikte verflaag. Voor en na het stralen kunnen wij metingen en inspecties uitvoeren. Meer informatie is te vinden onder kwaliteit.

1.5 Achtergrond
1.4 Achtergrond
1.3 Achtergrond
1.2 Achtergrond

Wij werken volgens de ISO 12944. Deel 4 van de ISO 12944 bestaat uit: Soorten ondergrond en oppervlaktevoorbehandeling. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van de tabel ISO 8501-1:2007. Deze kwaliteitssystemen helpen ons de vereiste kwaliteit van ons werk te behalen.

 

 

 

ST2 of ST3 geeft de reinheid van het oppervlak na een schuur- en/of slijpbehandeling weer. Meer informatie vindt u onder overige.

Sa 1, Sa 2, Sa 2,5 en Sa 3 geven de reinheid weer van het oppervlak na het stralen.

Allereerst worden roestgradatie en reinheid van het staal vastgesteld volgens ISO ISO 8501-1:2007.

Vervolgens wordt de intensiteit (de reinheidsgraad) van het proces bepaald volgens ISO 8501-1:2007.

ISO 8501-1:2007